Çok Uluslu Yazılım Projesinden 2
Bu ay, çok uluslu yazılım projesi hakkında bilgi alış verişine devam edelim. Sisteme ilişkin bir geri bildirimin tespit edildiği noktadan başlayıp, hatanın çözümüne ve bu çözümün doğrulanmasına kadar geçen aşamalardan bahsetmek farklı ülkelerde yer alan bölümlerin işleyişine dair bilgi verecektir.
Test Ekibi ve Geri Bildirim
Öncelikle belirtmek isterim ki; yazılım ürünlerinin testlerinde Japonya’da bulunan test ekibinin gösterdiği performansı beni hayretler içerisinde bırakıyor. Eğer bir çözümün yan etkisi var ise, bunu en yakın aşamada tespit edebilmek konusunda çok başarılılar. Testleri gerçekleştirmek için geliştirme ekibi büyüklüğünde bir başka ekiple çalışmaktalar, ve testler için ayrı bir geliştirme yapmaktadırlar. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, test ekibi elemanları sistem mühendisiliği seviyesinde genel sistem hakkında bilgiye sahip oluyorlar. Bir başka deyişle, “bilinçli test” uyguluyorlar. Bu tüm geliştirme ekipleri için çok önemli bir kavram. Çünkü bilinçsizce yapılan testler diğer ekiplerde gerek efor gerekse motivasyon kaybına yol açıyor. Yazılımcının hiç hoşlanmadığı noktaları sıralamak istesek, sanırım listenin başlarında “not a bug” yani aslında hata olmayan ama test ekibi tarafından bildirilmiş, yazılımcının üzerinde 8 saat çalıştıktan sonra ortaya çıkan geri bildirimler yer alır. Güncel durumda konu olan projemizde geri bildirim sayısı 1200 dolaylarında, bunlardan “gerçekte hata olmayan” kategorisinde yer alanlar %1 düzeyini aşmamaktadır. Bunu bilmek bizim tarafta, Japon ekibinin bize iletikleri geri bildirimlerin hepsine ciddiyetle yaklaşmamızı sağlıyor. Projede test ekibinin bir diğer önemli sorumluluğu da “bildirimi farklı 3 ülkede olan doğru geliştirme ekibine bildirmek”. Örnek olarak; hatanın tespitinden sonra, bu hataya sebep olabilecek sistem bileşenlerini doğru tespit edip, ilgili ekip veya ekipleri hata konusunda bilgilendirmeleri gerekiyor. Projenin yazılımı ele alındığında; uygulama katmanı Almanya’da, ara katman İngiltere ve Türkiye’de, donanıma yakın sürücü katmanı ise yine Türkiye’deki ekipler tarafından geliştirilmekte. Doğru ekibe yapılamayan bilgilendirme proje maaliyetini etkilediği için bu konu titizlikle uygulanmaktadır.
İnceleme ve Çözüm
Test ekibinin geri bildirimi geliştirme ekibine ulaştıktan sonraki ilk aşamada eğer bir hata bildirimi ise bu hatayı tekrar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda da test ekibi oldukça duyarlı, çünkü hiçbir hata bildirimi test senaryosu olmadan bildirilmiyor. Hatanın nasıl tekrarlanabilindiğine ilişkin detaylar ve senaryo adımları ile birlikte geliştirme ekibine bildirim yapılmaktadır. Bu durum geliştirme ekibine inceleme için daha fazla zaman kazandırmaktadır. Ekip hatayı kolayca tekrarladıktan sonra, incelemeye başlıyor. Haftalık yapılan tele-konferanslar ile hataların öncelikleri tüm ekiplerin görüşleri alınarak belirleniyor. Bu belirlenen öncelikler doğrultusunda ekipler haftalık planlarını oluşturuyorlar.
Çözüm Doğrulama
Listede yer alan maddelere ilişkin bir çözüm üretildiğinde öncelikle bir test sürümü hazırlanarak test ekibinde gönderiliyor. Test ekibinin hatanın çözümünü onaylaması için herhangi bir yan etkinin tespit edilmemesi gerekiyor. Bu tespitin yapılabilmesi için, geliştirme ekibi çözüme ilişkin ayrıntılı bilgi ile birlikte etkilenebilecek yazılım modüllerini de test ekibine bildirmek zorunda. Test ekibi, belirlediği test senaryoları üzerinden giderek gerekli tüm testleri uyguluyor. Öyleki; otomatik testlerin yeterli olmayacağının düşünüldüğü noktada bizzat ekip elemanı tarafından testin yüzlerce kez tekrarlandığı durumlar oluyor. Sonrasında test ekibinin çözüme onay vermesi ile geliştirme ekibi resmi sürümü hazırlıyor. Listedeki madde kapanmış oluyor. Fakat çözüme ilişkin testlerin bu noktada bittiğini sanmayın. Detaylar ilerleyen yazılarda yer alacak.
Lütfen düşünce ve önerilerinizi e-posta ile bana iletin. Ülkemizde bu alandaki çalışmaların artması dileğiyle.
Yanıt Bırak