Genel
Okunan
Dijital TV Sinyalleri
0

Dijital TV Sinyalleri

by Arda Eralp23 Temmuz 2010

Dijital TV Sinyalleri Nasil Program Paketi Haline Getirilir?

Görüntü MPEG-2 standartlarında dijital hale çevrilir. Bu işlem 3 formatta, 4:4:4 ; 4:2:2 ve 4:2:0 yapılmaktadır. Sonra, görüntüdeki gereksiz yere yapılan tekrarlamalar ve insan gözünün zaafiyetinden yararlanılarak bir çok detaylar atılmaktadır. Bu işlem için DCT (Discrete Cosine Transform) kaynak kodlama teknikleri uygulanır. Ayrıca görüntüde sadece hareketli olan kısımların iletilmesi sağlanarak veri miktarları daha da düşürülmektedir. Bu işlemlerden sonra elde edilen dijital sinyaller üzerinde farklı kodlama teknikleri uygulanır. Bunlar, değişken uzunluklu kodlama (Variable Length Coding;VLC) algoritmasıdır.

Sıkıştırılmış veri MPEG-2 kodlayıcıdan ES(Elementary Stream) isimli veri bitleri halinde paketlenerek PES (Packetized Elementary Stream) haline gelir.

PES paketleri farklı uzunlukta olabilir,her PES paketinin mutlaka bir başlığı vardır.Paket başlığı dahil olmak üzere 184byte’lık sabit uzunlukta TS(Transport Stream) meydana getirir.PES ler 184 byte dan az ise bit ilavesi(bit suffering),büyük ise bölünürler.

184 byte olan TS paketlerine 4 byte başlık eklenir başlıklarda PID(packet information data) ve veri tipi gibi önemli bilgiler bulunur.

PES paket başlığı 72 bit’den oluşmaktadır. Başlıkta başlangıç kodu, paketin kimliği,paketin uzunluğu, senkronizasyon kodu, içerdiği bilginin önemi, orjinalmi yoksa kopyamı olduğu,PES başlık uzunluğu gibi birçok bilgiler bulunmaktadır.

TS paketin başlığıysa 32 bittir.

• 8 bit , TS için en önemli bilgi olan senkronizasyon kodunu taşır.

• 1 bit , paket hata göstergesi.(Transport error indicator)

• 1 bit , veri başlangıç göstergesini.(payload unit start indicator)

• 1 bit , paketin önemi.(decoder için gereklidir)(transport priority)

• 13 bit , PID.

• 2 bit , şifreleme kontrolü.(scrambling control)

• 2 bit , paket içinde tamamlama biti olup olmadığı.(adaptation field control)

• 4 bit , sayıcı.

PES paketini 184 byte tamamlamak için ilave bit eklenir veya paket 184 byte ise herhangi bir ekleme yapılmaz. Bu durumu, TS başlığı içerisinde Uyarlama Alanı Kontrolü (Adaptation field control)

2 bit ile şu şekilde belirler;

01 ise, uyarlama alanı yok, PES paketi sadece veriden oluşmaktadır,

10 ise, PES paketi tamamlama bitleri ile doludur, veri yoktur,

11 ise, PES paketini 184 byte tamamlayan ilave bitler vardır,

00 durumu su an için tanımsız olup gelecekte başka durumlar için kullanılmak üzere rezerv edilmiştir.

Uyarlama Alanı Kontrolü’nün 11 veya 10 durumda, TS başlığı içerisindeki Alan Uyarlama(Adaptation field) bölümü aktif duruma geçer.

Uyarlama baslığında (Adaptation Field) ilk 8 bit uyarlama bölgesinin uzunluğunu (Adaptation field length) gösterir.

Her defasında bu bölümdeki bit’lerin bilgi taşımadığı ifade edilmektedir.Ancak senkronizasyon (eşzamanlama) için önemli bir bölgedir.Bu bölümde Flags’ların aktif duruma getirilmesiyle opsiyonel bölgeler (Optional fields)devreye girer ve encoder ile decoder’in senkronizasyonu için her 0,1 saniyede sistem clock bilgisi iletme imkanı doğar. Bu bilgiler Program Clock Reference (PCR) olarak adlandırılır.

About The Author
Arda Eralp
Arda Eralp
T-shaped professional gathering superior technical knowledge, sales-oriented mindset, and extensive business expertise in the Information Technology industry. Over 10 years of experience in multinational technology companies, my journey spans various functions from software development to sales consultancy. Passionate about cutting-edge technologies and their transformational impacts on business and daily life.
Yorumlar

Yanıt Bırak