Genel
Okunan
DIVX-DIVX Pro özellikleri
0

DIVX-DIVX Pro özellikleri

by Arda Eralp23 Temmuz 2010

DivX ve DivX Pro’ya Ait Özellikler

Intra Frame(I-Frame / I-VOP): Intra frameler bütün makro blokları hareket vektörü yerine şekil olarak tutarlar.Bu pahalı bir yöntemdir. Bütün bloklar şekil olarak tutulduğundan, decode edildiğinde başka bir frame’e gereksinim duyulmadan tam bir resim oluşur.

Predicted Frame(P-Frame / P-VOP): Kendinden önceki frame’den ne kadar değişiklik olduğunun bilgisini tutar.Aslında bir P-Frame önceki frame’deki bir bloğun şu anki frame’de nereye hareket ettiğini belirtir.

Bi-Directional Frame(B-Frame / B-VOP): Bi-Directional frameler,intra veya forward predicted veya backward predicted ya da her iki predictedı da içerebilen bloklara sahip olabilirler.Önceki ve sonraki framelerle ilgili olduğu için B-Frameler az sayıda intra blok içerirler.Böylelikle sıkıştırma işlemi yapılırken şekil yolu değil de referans yolu kullanıldığından sıkıştırma oranı yükselir.

Quality-based encoding: Seçilecek belirli bir bitrate yerine seçilecek kalitede encode etmeyi sağlar.

Avantajı:Dosya içinde veya dosyalar arasında tutarlı bir görsel kalite vardır.

Dezavantajı:Dosya encode edilmeden önce ne kadar boyuta sahip olacağı belli değildir.

Multi-Pass Encoding: Multi-Pass Encoding destekleyen bir encoder ilk geçişte video stream’i analiz edip sonuçlarını bir log’a kaydeder.Sonraki geçişlerde bu verilerden faydalanarak daha verimli bir sıkıştırma elde eder. Örneğin başlangıç sahnelerinin hareketsiz, sonraki sahnelerinin de hareketli olduğu bir video stream düşünelim.Bu stream’in sıkıştırılması için CBR(Sabit Bitrate) kullanılırsa her saniye için aynı miktarda veriye ihtiyaç duyulur.Bu stream’in sıkıştırılması için multi-pass VBR(Değişken Bitrate) kullanılması durumunda hareketsiz sahneler için daha çok yer ayrılabilir.Bu şekilde daha verimli bir sıkıştırma elde edilebilir.

Automated Scene Detection: Sahneleri otomatik olarak arayıp izlemeyi, birleştirmeyi ve ayırmayı sağlar.

Quarter Pel: İki frame arasındaki farkın gönderilmesi,resmin olduğu gibi gönderilmesinden veri miktarı yönünden daha avantajlıdır.İki frame arasındaki fark genellikle makroblok (16×16 pixels) veya blok (8×8 pixels) bazlı hesaplanır.Örneğin (1,1) lokasyonundaki bir blok sonraki frame’de (1,2) lokasyonuna hareket edebilir.Buradan da anlaşılacağı üzere , bir bloktaki resim bilgisi sonraki frame’de blok blok ve 1 pixellik bir hassasiyetle hareket edebilir.Quarter Pel, her blok özel bir filtreleme yöntemi kullanarak orijinal bloğun ¼ pixel hareket etmesi durumunda nasıl görüneceğini temsil eden bir virtual blok oluşturur.

Integrated De-Interlacing: NTSC veya PAL televizyon yayınından kayıt söz konusu ise görüntüdeki bazı çizgilerde zigzaglar oluşabilir.De-Interlacing yöntemi bu zigzaglardan kurtulmayı sağlar.

Integrated Resizing: Görüntünün ekrandaki boyutunu ayarlamaya yarayan özelliktir.

Global Motion Compensation: GMC zoomlanmış veya Pan’lanmış komplex sahnelerin sıkıştırılmasında kullanışlıdır.Çünkü Zoomlanmış veya Pan’lanmış iki resim arasındaki benzerlik çok fazladır.GMC, bu benzerlikten faydalanılarak daha verimli bir sıkıştırma işlemi gerçekleştirme yöntemidir.Örneğin doğa filmlerinde veya belgesellerde bu seçenek oldukça verimli çalışır.

Psychovisual Modeling: İnsan gözü, bir görüntüdeki önemli öğeler ile önemsiz öğeler arasındaki ayrıma büyük bir hızla varmayı sağlayan bir algılamayla çalışır.Psychovisual Modellemenin çıkış noktasında da bu prensip kullanılır.Bir sahne bir algoritma tarafından taranıp sahnedeki önemli nesneler ile önemsiz nesneler ayrıştırılır.Önemli olanlar önemsiz olanlara göre daha keskin ve net bir sıkıştırmaya tabi tutulurlar.

Integrated Inverse Telecine: Amerika’da saniyede 24 karelik bir filmi analog NTSC formatına (saniyede 30 kare) dönüştürmek için bazı karelerin çoğaltılıp 2 kez araya eklenmesi ile gerçekleşen Telecine işlemi uygulanır.Inverse Telecine işlemi ile bu eklenmiş kareler kaldırılır ve sıkıştırma işlemi sırasında verim artar.

Integrated Cropping: Görüntünün ekrandaki pozisyonunu ve kenarlarındaki borderları ayarlamaya yarayan özelliktir.

Post Processing: Post Processing, decode işlemi yapıldıktan sonra resim kalitesini artırma işlemidir.DivX decoder üç çeşit post processing tekniği içerir.Bunlar; de-blocking, de-ringing ve film efektleridir.

MPEG-4 Short Header(H.263 Stream): Daha kısıtlı dosya boyutlarında (tekCD’lik vb.) daha yumuşak görüntü elde etmeyi sağlayan özelliktir.

Quantization Type: Düşük Frekans Katsayıları Yumuşak ve dalgalı renkler Yüksek Frekans Katsayıları Keskin ve yüksek yoğunluktaki renkler

About The Author
Arda Eralp
Arda Eralp
T-shaped professional gathering superior technical knowledge, sales-oriented mindset, and extensive business expertise in the Information Technology industry. Over 10 years of experience in multinational technology companies, my journey spans various functions from software development to sales consultancy. Passionate about cutting-edge technologies and their transformational impacts on business and daily life.
Yorumlar

Yanıt Bırak