Genel
Okunan
DVD üzerinde Verilerin Saklanması
0

DVD üzerinde Verilerin Saklanması

by Arda Eralp23 Temmuz 2010

DVD Üzerinde Verilerin Saklanması

DVD’ ler, CD’ler ile ayrı yarıçapa ve kalınlığa sahiptirler ve birçoğu onlarla aynı olan malzemeler ve üretim yöntemleri kullanılarak imal edilmişlerdir. CD’ler gibi DVD’deki bilgiler de diskteki izler (tracks) üzerine küçük tümsekler(bumps) ve çukurlar(pits) şeklinde kaydedilir. Bir DVD, toplam kalınlığı 12 mm olan birçok plastik tabakanın birleşiminden oluşur. Her bir tabaka polikarbonat plastiğin kalıba enjekte edilmesiyle oluşturulur. Bu işlem tek, sürekli ve oldukça uzun bir veri izi spirali şeklinde düzenlenmiş mikroskobik tümseklere sahip bir disk yapısı meydana getirir. Polikarbonat parçaları disk üzerine yerleştirildikten sonra tümsekler ince bir yansıtıcı katman ile kaplanır. Verinin kaydedileceği iç katmanları altına gönderilen ışı yansıtması için tam yansıtıcı alüminyum tabaka yerleştirilir, ancak yarı yansıtıcı altın tabaka dış katmanların altına yerleştirilir. Böylece, dış tabakalar boyunca geçen lazer ışınları alt tabakalara ulaşabilirler. Tüm tabakalar oluşturulduktan sonra her bir bir çeşit vernikle kaplanır, bir arada sıkıştırılır ve daha sonra da kızıl ötesi ışığa tutulurlar. Tek yüzlü diskler için etiket, okunamayan yüzeye “silk screen” yöntemiyle yapıştırılır. Çift yüzlü disklerde ise etiket, ortadaki deliğin yakınlarındaki okunamayan alana yazılır.

DVD’nin her bir yazılabilir katmanı spiral bir veri izidir. Tek katmanlı DVD’lerde izler daima diskin içinden dışına doğru yuvarlak bir biçimdedir. Tek katmanlı DVD’nin istendiğinde 12 cm’den daha küçük çaplarda üretilebilmesi için spiral izler diskin merkezinden başlar. Veri izleri arasındaki mesafe 740 nanometre(metrenin milyarda biri)dir. Veri için oluşturulan uzatılmış tümseklerin her birinin eni 320 ve boyu en az 400 nanometredir; yüksekliği ise 120 nanometredir.

DVD üzerindeki tümsekler genellikle çukurlar olarak adlandırılır. Alüminyumun olduğu tarafta bunlar çukurluk olarak görülmektedir ancak okuma kafasının olduğu tarafta bunlar tümsek şeklindedir. Tümseklerin bu mikroskobik ölçüleri, DVD üzerindeki spiral izleri inanılmaz derecede uzun hale getirir.

Eğer DVD üzerindeki izler tek bir düz hat haline getirilebilseydi ,bu hat 12 km. uzunluğunda olurdu. Bu çift yüzlü çift katmanlı bir DVD’deki izlere 48 km. uzunluğunda veri kaydedilebileceği anlamına gelir. Bu kadar küçük tümsekleri okuyabilmek için son derece kesin okuma yapabilen okuma mekanizmaları gereklidir.

Veriyi Saklama

DVD’ler birkaç sebepten ötürü CD’lerden daha fazla bilgi saklayabilirler.

• Daha yüksek veri saklama yoğunluğu

• Daha az başlık alanı, daha fazla veri alanı

• Çok katmanlı yapı

About The Author
Arda Eralp
Arda Eralp
T-shaped professional gathering superior technical knowledge, sales-oriented mindset, and extensive business expertise in the Information Technology industry. Over 10 years of experience in multinational technology companies, my journey spans various functions from software development to sales consultancy. Passionate about cutting-edge technologies and their transformational impacts on business and daily life.
Yorumlar

Yanıt Bırak