Serbest
Okunan
Tatil ve Projeler
0

Tatil ve Projeler

by Özgür Eralp01 Ağustos 2007

Yaz sıcaklarını yaşadığımız,bir çoğumuzun yıllık iznini kullandığı ve kendini yenilenmiş hissettiği bu günlerde önümüzdeki bir yılın çalışmalarına hazırlanmaya çalışıyoruz. Henüz tatil yapamamış arkadaşlarımızda o günleri iple çekiyorlar. Sonuç olarak; bu tarihlerde verimliliğimiz azalmış durumda. Bunu sizde gözlemlediniz mi? Peki bu durumun proje planlarınızda yansıması var mı? Gerek tatil öncesi, gerekse tatil sonrası düşünüldüğünde yaklaşık 1 aylık bir dönemde, proje ekibindeki bu gevşemeyi hesaba katmalıyız. Benim bu konudaki fikrim, mevcut planların bu zaman aralığında 1.2 ile çarpılarak yayılması gerekmektedir. Rakam tamamen gözlemlerime ve tecrübeme dayanmaktadır ve diğer organizasyonlar için yenilenmesi gerekmektedir. Önemli olan; bu dönemin planlara yansıtılması gerekliliğinin algılanmasıdır. Ekibin tatil öncesinde ve sonrasında sabit bir verimlilik düzeyi göstereceğini varsaymamak gerekir.

Tazelendiğimiz bu deniz mevsiminde, şirket içi intranet sayfalarının yaygınlaştığına ilişkin bir haber okudum geçtiğimiz günlerde. Bir bankamızın yerel ağında çalışanların kişisel sayfalar aracılığı ile düşünce, fikir ve bilgilerini paylaştıkları sanal ortam oluşturulmuş. Banka üst düzey yöneticileri, sonuçta ortaya çıkanlardan gayet memnunlarmış. Bu habere çok sevindim, Wiki sayfalarının şirket içi kullanımlarına ilişkin daha önce aktarmış olduğum bir araştırma sonucu aklıma geldi. Çevik geliştirme yaklaşımı ve pratiklerini uygulayan organizasyonlarda bu kullanım %40 düzeyine gelmişti. Şirket içi bilgi paylaşımında, sosyal ve kültürel etkileşimde intranet sayfalarının kullanımının yazılım organizasyonlarında arttığını belirtmiştik. Şimdi görüyoruz ki, bu kullanım diğer sektörlerde de etkisini göstermeye başladı. Eğer sizin de organizasyonunuzda bu yönde bir iyileşme kararınız varsa, değişiklik için bu mevsim tam zamanıdır. Ekibin yeniliklere tatil sonrasında alışmaları ve uyum sağlamaları daha kolay olacaktır.

Organizasyondaki değişikliklerden söz açılmışken bir noktayı daha belirtmek gerekir. Geneli etkileyebilecek birçok değişikliği uygulamak için tatil dönemi tercih ediliyor. Yerleşim planının yenilemesi için de bu dönem çok uygundur. Yapılan bir araştırma sonucunda, ekibin 4’lü oturma planı yerine duvara dayalı olarak ortada ortak paylaşım alanı oluşturacak şekilde yerleştirilmesi verimliliği olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. Ayrıca, çalışanların belirli süre sonra bu türden değişiklikleri arzuladıkları da gerçektir. Tatil öncesinde şirket içerisinde bu yönde bir kamuoyu yoklaması yaparak, bu yönde varsa isteği ortaya çıkartmak için iyi bir fırsattır.

Eee peki tatil dönüşlerinde neler ile karşılaşabilirsiniz? Belki de en çekilmez zaman dilimi budur. Sıcağı sıcağına ilk gün algılayamadığınız, fakat bir gerçek olarak posta kutunuzda duran birikmiş yüzlerce e-posta. Bu postaların sizi tekrar işe odaklamakta etkili olacağı bir gerçektir. Tehlikeli olan ise, tatil rehavetini atlatamadan gözden kaçırılabilecek ince detayların posta içerisinde olma olasılığıdır. Bu yüzden, tatil dönüşü birikmiş bazı e-postaları iki kere okumak gerekebilir. Tatilde kazandığınız enerji, yüzlerce postayı takip edebilmenizde faydalı olacaktır, aman dikkat bu enerji size bir yıl boyunca lazım olacaktır.

Ve tatil sonrasında şirkette yeni yüzlerle karşılaşma olasılığınız yüksek. Yeni elemanların ekibe dahil olmasıyla dinamizm ve güç artacaktır. Tahminen bu oryantasyon süreci yazın bitimine kadar devam edecektir. Sonuç olarak; bence demir tüm gücüyle ışıldamaya Eylül gibi başlayacaktır. Yazın rehaveti tüm ekip üzerinden tamamen yok olup, verimliliğin zirvesine doğru hızlıca yükselecektir. Bir sonraki tatile kadar, büyük ihtimalle bu bir bayram tatili olacak, çalışanlar yaz mevsiminde topladıkları enerjileri ile çok verimli bir dönem geçirecekler.

2007 yılının dikkat çeken yazılım çalıştaylarından bir tanesi sonbaharda Bilkent Üniversitesi’nde 27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çok geniş içeriğe sahip bu olayın başlığı ‘III. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu ve Sergisi’ olarak belirlendi. UYMS‘07, yazılım mühendisliği alanındaki bilgi ve katkıları paylaşmayı ve çözüm yollarında ortaklaşmayı hedeflemekte. Yazılım mühendisliği alanında yapılan akademik ve endüstriyel çalışmalar bir arada sunulucak.Yer alacak konulardan bazıları; yazılım geliştirme süreç ve yaklaşımları, programlama dilleri, gereksinim mühendisliği, yazılım mimarileri, kestirim yöntemleri, sınama ve doğrulama. İlgili internet sitesinin adresi: http://www.uyms.org.tr. Bu konferansı ajandanıza kayıt etmeyi unutmayın.

Ülkemizde bu alandaki çalışmaların ve bilgi paylaşımının artması dileğiyle…

About The Author
Özgür Eralp
Özgür Eralp
Yorumlar

Yanıt Bırak